Prijava / Registracija

»Mi ne bi več šli domov!«

»Mi ne bi več šli domov!«

Ljubitelji rebule smo se ponovno zbrali na drugi junijski vikend in obiskali kleti kar 37 vinarjev. 

Zanimive zgodbe prijaznih in odprtih vinarjev je spremljalo še super sončno vreme, odlična briška kulinarika in nadvse prijetno vzdušje. 

Dneve odprtih kleti v dveh obiskalo okoli 1.500 ljubiteljev vin

Na dogodku je letos sodelovalo kar 37 vinarjev; vsak od njih pa je za goste pripravil kaj posebnega. Pri večini so potekali vodeni ogledi kleti, nekateri so pripravili še gastronomsko ponudbo, večerno zabavo, prav vsi pa so nas navduševali predvsem s kakovostnim vinom in s svojimi edinstvenimi zgodbami. 

“Super je bilo, da nas je bilo veliko, da tudi ni prihajalo do prevelike gneče. Tako smo imeli dovolj časa, da smo se gostom res posvetili,” so se strinjali vinarji. 

Tudi obisk na DOK Brda 2022 je bil rekorden: 

  • Dogodka se je v dveh dneh udeležilo skupaj kar okoli 1.500 obiskovalcev. 
  • Večina jih je prišla iz Slovenije.
  • Od tujcev so prednjačili italijanski gostje.

Brda so bila za vikend tudi stičišče različnih generacij in motivov obiska

 – od zelo mladih, do tistih v zlatih letih, pa večjih družb, ki so se pripeljale organizirano s svojimi mini avtobusi, dekliščin, fantovščin, družinskih srečanj, presenečenj za obletnice ipd. Veseli smo bili podatka, da veliko obiskovalcev na dogodek prihaja prav vsako leto. Tisti, ki so prišli prvič, pa so nam zagotavljali, da se naslednje leto gotovo spet vrnejo.

Tako je, ko se enkrat zaljubiš v Brda. 😊

"Super, fajn, odlično, in še se nadaljuje!"

Poleg obiskovalcev pa so v dogodku uživali tudi naši vinarji, saj je DOK neke vrste praznik tudi zanje:

“To je vikend, ko se zbere cela družina, skupaj pripravi prostore, odpre svoja vrata in gostom pripoveduje o svoji tradiciji, uspehih, nagradah. To je tudi priložnost, da dobimo povratne informacije s strani gostov,” so povedali vinarji. 

Z obiskovalci so se tudi dodobra nasmejali, npr. ob učenju briških besed: WDA namreč ni najbolj enostavna za izgovorjavo za prišleke iz drugih koncev Slovenije, kaj šele iz tujine. 

»Najbolj mi je bila všeč prijaznost prav vseh vinarjev in pa seveda vrhunska vina.«

Na dobrodelni dražbi zbranih 4.000 evrov

Dogodek je bil tudi tokrat dobrodelno obarvan. Kontrabantarji smo ponovno organizirali spletno dražbo briških vin in skupaj s člani Rotary kluba Medana-Goriška zbirali sredstva za socialno ogrožene družine v lokalnem okolje kot tudi za nadarjene otroke, ki si ne morejo privoščiti udejstvovanja na športnem, umetniškem in kulturnem področju.

Posebnost tokratne dražbe je bila Estetika enologije – slika na platnu mlade umetnice Gaje Velušček, ki je nastala ob odkrivanju skritih briških poti in kleti. Slika je bil iz izhodiščnih 270 evrov dražena na 340 evrov.
Največji izkupiček za karton vina pa je bil dražen za vinarja Radikon.
Skupaj je bilo zbranih 4.000 evrov. 

Dobrodelnost nima meja! 

»V vsakem trenutku smo lahko človekoljubni, če tako čutimo in si tega želimo, zato so lahko ljudje darovali tudi v primeru, če na sami dražbi niso želeli sodelovati. Veseli smo, da smo ponovno zbrali kar nekaj sredstev in da bomo z izkupičkom otrokom risali nasmehe na obraze!«

Hvala vsem, ki ste bili z nami, še posebej pa našim dragim vinarjem.
Mi že kujemo načrte za prihodnje, kmalu jih razkrijemo.

Sorodne vsebine